Till Cybercitys startsida

 Hela Sverige

   Du är här: CyberCity / Nyköping / Historia

Nyköpings historia

Ett franciskankloster från 1280-talet är det tidigaste säkra tecknet på Nyköping som stad, men arkeologiska indikationer antyder permanent bebyggelse på platsen från tidig medeltid; karaktären på denna bebyggelse är dock oklar. Runt en föregångare från 1100-talet byggdes vid 1200-talets mitt borgen Nyköpingshus, som så småningom blev centrum för en stor förvaltningsenhet. Som rikspolitisk maktbas spelade staden och borgen en viktig roll; här ägde t.ex. Nyköpings gästabud rum 1317.

Åren 1568-1622 var staden och Nyköpingshus centralpunkter i det hertigdöme som styrdes av hertig Karl (sedermera Karl IX) och senare hans son Karl Filip. Fursteförvaltningen i Nyköping innebar en ekonomisk och befolkningsmässig höjdpunkt för staden, som då var en av rikets större städer med ett invånartal som sannolikt inte mycket understeg det tidiga 1800-talets ca 2 300 invånare. Nyköping blev 1634 residensstad för Nyköpings län, sedermera Södermanlands län.

Nyköping var en ansenlig fabriksstad redan i början av 1800-talet med bl.a. klädesfabriker, varv och bruk. En ny och mer diversifierad industriell epok inleddes mot slutet av 1800-talet. Den åtföljdes av en jämfört med andra städer stark befolkningsökning fram till ca 1920. Ännu 1950 sysselsattes mer än 50 % av befolkningen inom industrin, men därefter har handel och service i högre grad än industrin präglat Nyköping. Funktionen som residensstad och centralort för ett rikt omland har varit en viktig del i den utvecklingen.

 
 
Krångliga ord?

Prova att klicka på understrukna ord i texten, så bör du få en ordförklaring. Om det inte fungerar kan du istället läsa vår ordlista.

Problem med länkar?

Om din webbläsare saknar JavaScript måste du välja sida från vår Platskarta istället.

Sverigekarta

Nyköpings läge

Län: Södermanland

Grundad: 1150

Karaktär: residensstad

 Historia

 Befolkning

 Näringsliv

 Kommunala val

 Litteratur

OstseestŠdte Nyköping i Ostseestädte

 Kontakta CyberCity

CyberCity - Lars Nilsson
© Stads- och kommunhistoriska institutet.
webmaster: kontakt@collegit.se
Senast uppdaterad 8 juni, 2004