Till Cybercitys startsida

 Hela Sverige

   Du är här: CyberCity / Skara / Historia

Skaras historia

Skara är en av Sveriges äldsta städer, men dess uppkomst är dunkel. Adam av Bremen nämner på 1070-talet Skara som en betydelsefull stad ("magna civitas"), då han skildrar stiftets uppkomst ca 1020. Detta har tolkats som att tätorten Skara existerat under Adams tid men inte på 1020-talet. Det är dock sannolikt, men inte belagt, att Skara även före 1070-talet haft centralortsfunktioner, kanske som kult-, marknads- och tingsplats. Trakten är fornlämningsrik, och Skara låg centralt mellan flera vägmöten; tätorten växte troligen fram genom samspelet mellan kyrka, kungamakt och köpenskap.

Kungamakten representerades under medeltiden av borgen Gälakvist; på 1580-talet uppfördes kungshuset Skaraborg, förstört av danskarna 1612. Den medeltida katedralskolan blev 1641 gymnasium, och 1775 grundades Veterinärinrättningen. Under 1700-talet kunde gymnasieeleverna utgöra 40-50 % av stadens ca 500 invånare.

Skaras moderna utveckling har främst formats av dess roll som stifts- och skolstad samt centrum för en rik jordbruksbygd. Industrin har varit svagare företrädd än genomsnittligt, vilket bidragit till att ge Skara en i jämförelse med andra svenska städer relativt långsam befolkningsökning.

 
 
Krångliga ord?

Prova att klicka på understrukna ord i texten, så bör du få en ordförklaring. Om det inte fungerar kan du istället läsa vår ordlista.

Problem med länkar?

Om din webbläsare saknar JavaScript måste du välja sida från vår Platskarta istället.

Sverigekarta

Skaras läge

Län: Skaraborg

Grundad: ca 1050

Karaktär: residensstad, stiftsstad

 Historia

 Befolkning

 Näringsliv

 Kommunala val

 Litteratur

OstseestŠdte Skara i Ostseestädte

 Kontakta CyberCity

CyberCity - Lars Nilsson
© Stads- och kommunhistoriska institutet.
webmaster: kontakt@collegit.se
Senast uppdaterad 11 maj, 2004