Till Cybercitys startsida

 Hela Sverige

   Du är här: CyberCity / Strömstad / Historia

Strömstads historia

Strömstad grundades 1667 som en köping avsedd att avleda västkustens handel från det norska Fredrikshald. Den omnämns som stad 1672, och 1676 stadfäste Karl XI privilegierna. Strömstad var som befäst gränsstad en utsatt ort, som drogs in i flera konflikter fram till 1815; bl.a. fungerade det som Karl XII:s högkvarter under kampanjerna mot Norge 1716-18.

Strömstad hade ca 300 invånare omkring 1750 men västkustens "sillfiskeboom" gav en ekonomisk skjuts framåt, och 1805 hade folkmängden ökat till nära 1100. Sjöfart och fiske förblev centrala näringar för Strömstad genom 1800-talet; verksamheter och befolkning ökade dock i lägre takt än bland städer i allmänhet.

Under 1900-talet fick handel och vissa tjänster allt större betydelse, liksom bl.a. konservindustri samt mekaniska verkstäder. Befolkningsökningen har dock förblivit jämförelsevis låg. Redan på 1780-talet framträdde Strömstad som havsbadort och har sedan dess fortsatt att vara en uppskattad bad- och semesterstad.

 
 
Krångliga ord?

Prova att klicka på understrukna ord i texten, så bör du få en ordförklaring. Om det inte fungerar kan du istället läsa vår ordlista.

Problem med länkar?

Om din webbläsare saknar JavaScript måste du välja sida från vår Platskarta istället.

Sverigekarta
Strömstads läge

Län: Göteborgs och Bohus

Grundad: 1672

 Historia

 Befolkning

 Näringsliv

 Kommunala val

 Litteratur

OstseestŠdte Strömstad i Ostseestädte

 Kontakta CyberCity

CyberCity - Lars Nilsson
© Stads- och kommunhistoriska institutet.
webmaster: kontakt@collegit.se
Senast uppdaterad 8 juni, 2004